page loader

Cases Non-Profit

Hoe maak je jongeren enthousiast voor de bridgesport?

Hoe maak je jongeren enthousiast voor de bridgesport?

De bridgebond merkt dat het overgrote deel van haar leden bestaat uit oudere mensen. Er is weinig aanwas vanuit de jeugd, terwijl de jeugd de toekomst heeft! Waarom spreekt Bridge jongeren niet aan? Is het te ingewikkeld? Kleeft er een te grijs imago aan? Moeten verenigingen andere activiteiten aanbieden voor de jeugd, en zo ja: wat moet het dan zijn?

Ons antwoord

Om de associaties van jongeren over bridge in kaart te brengen zijn we met jongeren door heel Nederland in gesprek gegaan. We hebben verschillende co-creatiesessies gedaan waarbij jongeren ook daadwerkelijk het spel gingen leren. Hierbij hebben we middelbare scholieren gesproken, maar we zijn ook langs geweest op een basisschool! Hieruit kwamen interessante conclusies.

Wat bleek? De van tevoren aangewezen doelgroep door de bridgebond, namelijk jongeren tussen de 12 en 18 jaar, bleek een foutief benoemde doelgroep te zijn. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat deze jongeren eigenlijk al te oud zijn om nog van mening te veranderen of zich te binden aan een nieuwe sport of vereniging.

Waar moet de bridgebond zich dan wel op focussen is de vraag? Bureau Coen is tijdens onderzoek erachter gekomen dat de doelgroep 8-12 jaar de perfecte leeftijd is om kennis te maken met de bridgesport. Deze jongeren vinden het samen spelen met oude mensen leuk, zijn leergierig en vinden dit soort spellen op school helemaal te gek.

Het resultaat

  • De bridgebond zal op basis van ons advies aan de slag gaan met een makkelijkere jongerenversie van het bridgespel. Op deze manier kunnen jongeren gemakkelijker kennismaken met de bridgesport en wordt de drempel tot leren verlaagd.
  • De bridgebond kan in de toekomst zich beter profileren richting basisscholen aan de hand van onze adviezen. Zo verbetert bridgen de rekenvaardigheid van jongeren en kinderen en leren ze ook nog eens heel goed samenwerken.
  • De bridgebond zal in de toekomst toernooien gaan organiseren voor de nieuw vastgestelde doelgroep in combinatie met ouderen. Dit omdat de doelgroep het juist heel erg leuk vindt om samen met deze mensen kennis te maken met de bridgebond.

Wil jij ook aantrekkelijker worden voor jongeren? Neem contact met ons op!

Vragen? Neem contact op met Henny!

Contact opnemen