page loader

Nieuws Nieuws

André Merlijn over open dagen bij EenVandaag

André Merlijn over open dagen bij EenVandaag

Op 24 januari 2022 schoof André Merlijn aan het radioprogramma van EenVandaag. André werkt als strateeg bij Coen Jongerencommunicatie en weet alles over open dagen en voorlichtingsmomenten voor studiekiezers. Niet omdat hij het zelf invult voor jongeren, maar door in gesprek te gaan met jongeren zelf. 

Werken open dagen nog wel?

Scholen organiseren al sinds jaar en dag open dagen. Vaak wordt elk jaar hetzelfde draaiboek van de plank gehaald, maar sluiten die open dagen wel aan bij de behoefte van studiekiezers en hun ouders?

Nee, blijkt uit onderzoek van Bureau Coen. Tijdens een open dag wordt alle informatie over een school op één moment over de leerlingen uitgestort, terwijl bij leerlingen de behoefte is om stap voor stap meegenomen te worden in het verhaal van een school.

Gevolgen coronapandemie

Door de coronapandemie moest het hele wervingsjaar op de schop. Fysieke open dagen waren niet meer mogelijk, hoe konden scholen nu hun leerlingen bereiken? Veel scholen stapten over op online open dagen. Dit roept de vraag op: wat willen leerlingen eigenlijk? Waar ligt de behoefte van jongeren en hun ouders als het gaat om het school- en studiekeuzeproces?

Een andere aanpak voor open dagen

Uit onderzoek blijkt dat de traditionele open dagen niet meer aansluiten bij de wensen van jongeren en hun ouders. Het liefst worden ze stap voor stap meegenomen in het verhaal van een nieuwe school. Door middel van verschillende kleine voorlichtingsmomenten en -evenementen maken leerlingen rustig kennis met hun nieuwe school. We noemen het een kruimelpad, waarbij je de kruimels volgt op weg naar je schoolkeuze. 

Zo krijgen leerlingen de juiste informatie op het moment dat ze daar behoefte aan hebben. 

Wil je meer lezen over het artikel van EenVandaag? Je vindt het hier!
Onze podcast 'een studie kiezen tijdens of na corona', waarin we met jongeren in gesprek gaan over hun studiekeuze komt volgende week online! Die vind je vanaf volgende week op Spotify.

Kunnen we jouw school helpen bij het organiseren van voorlichtingsmomenten?