page loader

online open dag organiseren

Hoe moet je een online open dag organiseren?
Een online open dag is heel anders dan een fysieke open dag. In dit artikel bespreken we hoe je het best een online open dag kunt organiseren. Welke onderdelen moeten er in een open dag? Hoe ga je om met vragen van ouders en kinderen? Hoe laat je je school het best zien.
Een online open dag is heel anders dan een fysieke open dag. De verwachting is dat online open dagen ook na de coronapandemie blijven bestaan. Het is een extra aanvulling op de bestaande open dagen. Een voorbeeld van een online open dag die wij hebben georganiseerd vind je hier.

Top 5 voordelen van een online open dag:
Een online open dag heeft veel voordelen. Zowel voor de school als voor jongeren.

1. Leerlingen en ouders kunnen vanuit huis meekijken. Als ze verhinderd zijn tijdens de uitzending kunnen ze na afloop een opname terugkijken: er is dus geen reden meer om niet te gaan.
2. Scholen hebben zelf controle over wat ze laten zien
3. Via een chat of Whats-App nummer kunnen alle leerlingen laagdrempelig hun vragen stellen
4. Je kunt veel meer bezoekers ontvangen omdat je niet gebonden bent aan een schoolgebouw.
5. De drempel om te komen is lager dan voor een normale open dag. Leerlingen die anders niet zouden komen, tunen nu toch even in.

Hoe organiseer je een online open dag?
Bij het organiseren van een online open dag komt best wat kijken. Een van de belangrijkste onderdelen is de techniek. Als de techniek niet goed werkt hebben bezoekers direct een slechte eerste indruk van de school. Wij werken voor online open dagen samen met een externe partij die veel ervaring heeft met live-streams. 

Naast goede techniek gaat het natuurlijk vooral om de presentatie. De jongeren van tegenwoordig worden ook wel de spotifygeneratie genoemd. Presentaties moeten dynamisch zijn, anders haken ze af. Met een online open dag of online open avond kun je hier goed op inspelen. Tussendoor kun je bijvoorbeeld filmpjes laten zien van huidige leerlingen of studenten. 

Een veelgemaakte valkuil tijdens open dagen, zowel online als fysiek, is dat scholen hun verhaal niet aanpassen naar de behoefte van de doelgroep. Het is belangrijk om de juiste informatie op het juiste moment te vertellen. Het verhaal dat een school uitdraagt tijdens de open avond moet aansluiten bij de informatiebehoefte die de bezoekers op dat moment hebben.
Daarnaast is het belangrijk dat het school- of studiekeuzetraject niet stopt na de open dag. Wij geven scholen handvaten om de bezoekers mee te nemen naar de volgende stap in het school- en studiekeuzeproces.

Wat heb je aan een goede online open dag?
Een goede online open dag kan goud waard zijn voor jouw school. Uit metingen bij scholen voor wie wij de open dag hebben georganiseerd scoorde de online open dag beter of net zo goed als de fysieke open dag. Daarom raden wij scholen aan om ook in de toekomst online open dagen aan te blijven bieden naast de fysieke open dagen. 

Wat is de meerwaarde van Bureau Coen bij het organiseren van een online open dag?
Wij hebben afgelopen jaar ontzettend veel online open dagen georganiseerd. Voor middelbare scholen en voor grote en kleinere mbo-instellingen door heel Nederland. Wij kunnen niet alleen adviseren in praktische zaken, maar lichten meteen de hele avond door.
Waar hebben jongeren behoefte aan? Wat willen ze horen en zien? Waar zitten ze niet op te wachten? En belangrijker: Hoe zorg je dat jongeren na het zien van de open dag terugkomen bij jouw school voor meer informatie, een opvolgend voorlichtingsmoment of inschrijving? Als jongerencommunicatiebureau kunnen we jou adviseren over alle ins en outs voor een (online) open dag.

Waarbij helpt Bureau Coen me nog meer?
Coen Jongerencommunicatie helpt niet alleen bij het opzetten en uitvoeren van de online open dag. We helpen ook in het wervingstraject om bezoekers enthousiast voor de open dag te krijgen. We ontwikkelen, afhankelijk van de wensen van de onderwijsinstelling, on- en offline campagnes. We kunnen samen met een externe partij de campagnes reguleren en zorgen ervoor dat de doelgroep bereikt wordt. 

We helpen niet alleen in het voortraject. We adviseren ook graag over opvolgmomenten ná de open dag. We nemen jongeren mee naar de volgende stap om de school of opleiding te ontdekken. Op deze manier schrijven ze zich uiteindelijk eerder in bij jouw onderwijsinstelling.

Kunnen we jou helpen bij het organiseren van een online open dag? Neem vrijblijvend contact met ons op