page loader

Cases Overheid

Hoe ga je drank- en drugsoverlast onder jongeren tegen?

Hoe ga je drank- en drugsoverlast onder jongeren tegen?

De gemeente Ommen-Hardenberg merkte dat er onder jongeren veel problematiek was op het gebied van alcohol- en drugsmisbruik. Ze wilden hier graag een aanpak voor vinden die jongeren aansprak en waarmee ze jongeren wél konden bereiken.  

(dank aan gemeente Ommen-Hardenberg voor de toestemming voor het gebruik van een foto)

Ons antwoord

Begin bij het creëren van bewustwording!

Pas als je weet dat er een probleem is, kun je het ook aanpakken.

In straatinterviews hebben we jongeren gevraagd wat hun beeld is op de problematiek rondom roken, alcohol en drugs. Wat vinden ze ervan, wat doen ze zelf, hoe komen ze aan hun drank, waar gaan ze naartoe.

Op basis van deze antwoorden is een online tool ontwikkeld: de ‘Kennistest roken, alcohol & drugs’. Een online app, waarbij jongeren verschillende stellingen en vragen over roken, alcohol en drugs voorgeschoteld krijgen. Belangrijk: de tool moest niet belerend zijn! Niet vingerwijzend, maar informatief en gericht op bewustwording. Ook mocht er best een beetje fun en humor in zitten.

Dankzij de app werden jongeren op een ongedwongen manier bewust van van de feiten en de risico’s van roken, drinken en drugsgebruik.

Daarnaast zorgde een extra postercampagne ervoor dat ook onder ouders en de horeca bewustwording werd gecreëerd. Goed voorbeeld doet immers volgen!

Het resultaat

  • Jongeren zijn zich meer bewust van de feiten en risico’s rondom roken, drinken en drugsgebruik.
  • Dankzij de bewustwording wordt er minder extreem gerookt en gedronken.
  • De gemeente kan dankzij de app makkelijker doelgroepen bereiken die je anders niet bereikt.

Neem contact met Henny op

Vragen? Neem contact op met Henny!

Contact opnemen