#2 - Jongeren en verkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug. De opkomst onder jongeren was hoog. Dit jaar stemde 80% van de jongeren in de leeftijd 18-24 jaar tegenover 67% vier jaar eerder. Wat heeft de jongeren over de streep getrokken om te stemmen?
Wij bespreken de nasleep van deze verkiezingen met een aantal jongeren. Tegelijkertijd kijken we al vooruit naar volgende verkiezingen. Wat is de rol van scholen bij de verkiezingen? Welke middelen om jongeren te betrekken bij de verkiezingen hebben geholpen? Wat zien jongeren de volgende keer liever niet meer terug?
Stemleeftijd naar 16 jaar
Het moge duidelijk zijn: Een groot deel van de jongeren voelt zich betrokken genoeg bij de Nederlandse politiek om te gaan stemmen. Uit onderzoek van de UvA komt naar voren dat het goed is om de stemgerechtigde leeftijd naar 16 te verlagen. Zo kunnen scholen leerlingen begeleiden in het stemproces: van kieswijzers invullen tot partijprogramma’s vergelijken. Is er behoefte naar begeleiding vanuit scholen? We leggen het voor aan een aantal jongeren.
De hoge opkomst onder jongeren
Nick en Marjon hebben voor het eerst gestemd. Hoe kijken ze hierop terug? En hoe zorgen we ervoor dat de opkomst de volgende keer net zo hoog wordt? Werken lokkertjes die gemeentes inzetten om jongeren naar de stembus te krijgen? Is er behoefte aan een tv-debat voor jongeren? Wat moeten we onthouden voor de volgende verkiezingen? We horen het van de jongeren zelf.
Coens jongerenpool
Wij van Coen zijn specialisten in jongerencommunicatie. We zijn dagelijks in gesprek met jongeren dankzij onze jongerenpool. Hierdoor staan we continu in contact met de doelgroep. Zo weten wij altijd wat er speelt onder jongeren en kinderen. Met deze podcast willen we onze kennis – én de leuke gesprekken met ‘onze jongeren’ – graag met jullie delen.