Hoe werkt onderzoek bij jongeren?
Ons motto is niet voor niets: niet praten óver jongeren, maar mét jongeren. Wij baseren onze aanpakken en strategieën altijd op basis van onderzoek onder jongeren. Maar hoe gaat dat in z'n werk? Afhankelijk van de vraag of wens van de klant hebben we verschillende onderzoeksmethoden die we kunnen gebruiken.
Manieren voor onderzoek bij jongeren
Er zijn verschillende manieren waarop wij onderzoek doen bij jongeren. De onderzoeksmethode die we gebruiken is afhankelijk van de vraag, de doelgroep en de situatie. We gaan vaak langs bij scholen en op openbare plekken waar jongeren vaak komen, maar soms is het effectiever om een dagje met een jongerenwerker mee te lopen of om online een enquête te verspreiden.
De volgende onderzoeksmethodes gebruiken wij het meest, in willekeurige volgorde:
- Co-creatiesessie
- Visual Thinkingsessie
- Straatinterviews
- Enquête
- Gebruik Coen Jongerenpanel
Co-creatiesessies
Deze specialiteit van Coen is een creatieve sessie van ongeveer 1.5 uur met een groep jongeren. Dit gebeurt online of op een locatie die we samen bepalen. Zo’n sessie is heel geschikt om te ontdekken hoe jongeren ergens over denken maar vooral over hoe zij het graag zien. In een co-creatie sessie toetsen we met de doelgroep welke aanpak het beste aansluit om hen te bereiken, activeren en blijven binden.
Dit doen we altijd op een leuke, creatieve manier. Zo spelen we spellen, doen we een quiz of maken we in no-time onze eigen insta-campagne. Kortom, lekker hands-on waardoor de tijd voorbij vliegt. Daardoor levert een co-creatiesessie veel ideeën op. Deze zijn niet altijd direct inzetbaar, maar het geeft ons altijd een goed beeld van hoe jongeren ergens over denken. Wij zoeken naar de kern van de ideeën die worden genoemd zodat we weten wat jongeren écht willen of vinden.
Visual thinkingsessie
Visual thinking is een krachtig gereedschap, waarmee een tekenaar live informatie beeldend maakt. Zo maken we alles wat we bespreken meteen tastbaar en concreet. Lekker hands-on werken dus, waardoor grote onderwerpen ineens niet zo moeilijk meer lijken.
Tijdens de visual thinking sessie is een sneltekenaar aanwezig die samen met de onderzoeker het creatieve proces begeleidt. Bovendien heeft deze manier van werken een hoop voordelen. Zo biedt het de mogelijkheid om een gesprek bij te sturen, brengt het nieuwe perspectieven in beeld en bevordert het de interactie. Daar komt nog bij dat er direct een overzicht ontstaat in de resultaten.
Straatinterviews
Iedere school, elke gemeente of elke andere willekeurige groep jongeren is anders, dat weten wij inmiddels als geen ander. Daarom starten we met een nulmeting bij . Het doel: volledig onderdompelen in de omgeving van de opdrachtgever.
Straatinterviews zijn de ideale manier om een eerste indruk te krijgen van een specifieke situatie. Gemiddeld betrekken we op deze manier 150-400 jongeren binnen een dag en verzamelen we bakken aan informatie.
De jongeren zelf weten als geen ander wat zij fijn zouden vinden in hun gemeente, welke initiatieven ze leuk vinden, wat ze nu missen en waar ze juist niet op zitten te wachten. We gaan daarom graag met jongeren uit de doelgroep in gesprek in hun eigen habitat: scholen, buurthuizen, sportvelden of winkelcentra.
Enquête
Door onze eigen online enquêtetool in te zetten achterhalen we de eerste behoeftes van een grotere groep. We houden er altijd rekening mee dat de vragen gemakkelijk in te vullen zijn en de enquête niet te lang wordt. Zo is de kans op een hoge respons het grootst.
We kunnen de enquêtetool op twee manieren inzetten:
1) online verspreiden
2) op locatie in laten vullen
Onze voorkeur gaat er altijd naar uit om 'in het wild' de doelgroep aan te spreken en ter plekke deel te laten nemen. Hiermee is de kwaliteit van de antwoorden hoger en kunnen we direct doorvragen bij opvallende antwoorden. Echter, onder de huidige coronamaatregelen en in bepaalde situaties zal dit niet altijd mogelijk of gewenst zijn. Daarom bieden we ook de mogelijkheid om de antwoorden volledig via online verspreiding op te halen.
Coen Jongerenpanel
Als we willen weten hoe jongeren tegen iets aankijken schakelen we vaak ons eigenen jongerenpanel in. In ons jongerenpanel zitten jongeren uit heel Nederland. De jongeren uit ons panel zijn heel divers en schuiven hun mening niet onder stoelen of banken. Het jongerenpanel is van onmisbare waarde als je heel snel wil weten hoe jongeren in het algemeen ergens tegenaan kijken.